Skip links

Oyun mu Yaratıcılık mı: iOS Uygulama Geliştirmenin Püf Noktaları

Akıllı cihazların pratik kullanımının en büyük artısı, mobil uygulamalarla her ortamda istenilen amaçları gerçekleştirebilmektir. Hayatı kolaylaştıran bu uygulamalar, pek çok çeşide sahiptir. Dolayısıyla mobil uygulama geliştirme fikri de yaygınlaşmıştır. Genel olarak mobil uygulamalar, iOS ve Android cihazlarda kullanılır. Bunlar arasında iOS kullanıcılarına yönelik pek çok uygulama bulunur. Her iki sistem için küçük farklılıklarla uygulama geliştirilebilir. iOS uygulama geliştirme için birkaç püf nokta bulunur. Öncelikle mobil uygulamanın içeriğine karar vermek gerekir. Günümüzde oyunlar pek çok kullanıcı tarafından severek kullanılmaktadır. Günlük hayatı kolaylaştıran yaratıcı uygulamalar da popülerdir. iOS için mobil uygulama geliştirirken hangi kitleye hitap ettiğini bilmek oldukça önemlidir. Bu sayede ne tür bir uygulama geliştirileceğine daha kolay karar verilebilir.

iOS Uygulama Geliştirirken İlk Olarak Ne Yapılmalı?

iOS mobil uygulama geliştirme için Apple cihaza gerek yoktur. Windows üzerinde de iOS mobil uygulamaları geliştirmek mümkündür. Bunun için sanal bir makineye Mac OS kurmak yeterlidir. Yani iOS sistemine sahip herhangi bir cihaza ihtiyaç duyulmadan; iPad, iPhone ya da iPod olmadan da Apple için uygulama geliştirilebilir. Xcode bunun için gayet yeterli ve başarılı iOS simülatörüne sahiptir. Oldukça hızlı bir şekilde kullanılabilir. iOS simülatörü ile her şey yapılamasa da başlangıç için gayet yeterlidir. Yani iOS için uygulama geliştirirken Apple cihazlarından ziyade programlar ve dillere sahip olmak önemlidir. iOS işletim sistemine sahip olmayan cihazlardan da, birkaç program indirerek, iOS uygulaması geliştirilebilir.

Başlangıç aşamasında Xcode’u kurduktan sonra ise hangi programlama dilinin kullanılacağına karar verilmelidir. iOS uygulamaları için genellikle Objective-C dili kullanılır. Ayrıca bazen C++ ve C’den de yardımcı diller olarak destek alınabilir. Oyunlarda ise Open GL yazılımı, C++ ile birlikte kullanılabilir. Objective-C ve C++ programlama dilleri birbirlerine destek olan iki farklı yazım kuralına sahip dildir. Farklı işletim sistemlerinde oyun yaparken baştan bir program yazmamak için C++ dili oldukça uygundur. Bu sayede hem uygulamayı baştan yazma zahmetinden kurtulmak mümkündür; hem de oldukça verimli bir performans elde edilebilir. Yine farklı tercihler için iOS uygulama yazma için 4 dil vardır. C, C++, Objective-C ve Swift dilleri arasından en uygunu ve kullanılabilir olanı tercih edilebilir. Uygulama dili, ne tür bir uygulama geliştirildiğine bağlı olarak seçilebilir. Bu sayede daha kolay ve sorunsuz bir geliştirme süreci olur.

iOS Uygulama Geliştirmenin Avantajları Nelerdir?

Apple firmasının kullandığı iOS, uygulama geliştiricilere pek çok avantaj sunmaktadır. Bu avantajlardan yararlanmak için iOS uygulama geliştirme eğitimi almak yeterlidir. Eğer uygulama geliştiricisi olmak istiyorsanız, Apple cihazları için uygulama geliştirmeyi düşünebilirsiniz. iOS uygulama geliştirme avantajlarından kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Dünyaca en prestijli olarak tanınan bir teknolojisi firması için uygulama geliştirilmiş olur.
  • AppStore’da yer alan uygulamaların büyük bir kısmı, finansal kazanç sağlamakta başarılıdır.
  • AppStore’da bulunan uygulamalar yalnızca mobil cihazlarda değil, akıllı saatler, televizyonlar ve diğer eğlence araçlarında uyumlu bir şekilde kullanılabilir.
  • Kullanıcıların ihtiyaçlarına hitap ederek hayatları kolaylaştırılabilir veya eğlenceli vakit geçirmeleri için pek çok oyun uygulaması sunulabilir.

Tüm bu avantajlardan yararlanmak için iOS uygulaması geliştirirken temel olarak birkaç programlama dilini bilmek gerekir. Bu diller arasında Swift ve Objective C yer alır. Ayrıca bir de Xcode uygulamasına gerek duyulur. Bu program, uygulama geliştirirken kod yazma ve uygulama tasarlama görevlerini üstlenir. Xcode’u App Store üzerinden kolay bir şekilde indirmek mümkündür. iOS için birbirinden farklı içeriğe sahip pek çok mobil uygulama geliştirilebilir. iOS uygulama geliştirmek için gerekenler tamamlandıktan sonra gerisi geliştiricinin yaratıcılığına kalır. Tabii bazı farklı uygulamaları geliştirirken farklı aşamalardan geçmek gerekir. Oyun uygulamaları ile e-ticaret uygulamalarında geliştirme açısından bazı farklılıklar bulunur.

Kod Bilmeden iOS Mobil Uygulama Geliştirilebilir mi?

iOS mobil uygulama geliştirmek, kolay bir iş değildir. Bunun için programlama, yazılım ve grafik bilgisine sahip olmak gerekir. Ayrıca güncellemeleri takip edip uygulamayı bu güncellemelere uygun hale getirmek önemlidir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle, iOS mobil uygulama geliştirmek için programlama bilgisine duyulan ihtiyaç da ortadan kalkmıştır. Yani yazılım dilleri ile mobil uygulama geliştirmenin yanı sıra herhangi bir kod yazmadan da bu işlem gerçekleştirilebilir. iOS uygulama geliştirme ortamı olarak internet üzerinde pek çok online platform kullanılabilir. Bu sayede küçük bir yatırımla iOS için uygulama geliştirmek mümkün hale gelir. Online platformlardan mobil uygulama geliştirmeden önce hedef kitle belirlemek oldukça önemli. Pek çok farklı mobil uygulama geliştirme platformu bulunur; genel olarak benzer aşamalar söz konusudur. Kısaca bu adımlardan söz etmek gerekirse:

  • Öncelikle uygulamanın adı belirlenir ve kategorisi seçilir.
  • Ardından e-posta ve şifre ile bir hesap oluşturulur.
  • Uygulamanın tasarım aşamasına geçilir. Açılış ekranı, ikon, kullanılan renkler, şema gibi tüm tasarım unsurları belirlenebilir.
  • Hazır temalar seçilebilir, üzerlerinde değişiklikler yapılabilir veya baştan bir tasarım oluşturulabilir.
  • Önizleme ekranından mobil uygulamanın farklı cihazlarda nasıl göründüğü test edilebilir.
  • Daha sonra içerik ekleme kısmına geçilir. Bu aşamada uygulamanın türüne göre farklı içerik eklemeleri yapılabilir ve daha efektif bir hale getirilebilir.
  • Son olarak, uygulama test edilmelidir. Olası tasarım ve kod hataları bu sayede önlenebilir.
  • Apple’ın koyduğu iOS uygulama şartları yerine getirildikten sonra App Store’a gönderilebilir.

iOS uygulama geliştirme programı olarak online platformları kullanarak da kendi uygulamanızı birkaç adımda oluşturabilirsiniz.

This website uses cookies to improve your web experience.