Skip links

Salgın Sürecinde Hangi “Bilişim ve Teknoloji” Alanları Geleceğe Yön Verecek?

Geçtiğimiz 20 yılda, bilişim ve teknoloji hayatımızı hayal edilenin ötesine götürdü. 20 yıl önce belki hayal bile edemeyeceğimiz alışkanlıklar edindik. İletişim başta olmak üzere, medya, iş dünyası, ev yaşamı ve hatta özellikle dış mekanlarda internet hayatımızın vazgeçilmez temel ihtiyaçlarından biri haline geldi. Tüm bu konfor ve imkanları sağlayan teknolojinin ilk temel adımı “Bilişim”i kutluyoruz her mayıs ayının ilk haftası!

Bu yıl diğerlerinden biraz daha farklı bir yerden bakıyoruz bilişime ve teknolojiye. Bir çoğumuzun belki de daha önce duymadığı bir kavram gelip tüm dünya insanlığının günlük diline yerleşti “Pandemi”. Salgın hastalık riski nedeniyle kendimizi evlerimizde güvenli alanda karantinaya aldık. Peki ne oldu böyle olunca? Tüm günlük alışkanlıklarımız sosyal hayatımız, iş rutinimiz bir anda sona erme, durma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İnternetin hiç olmadığı bir dünya düşünün. O dünyada, bütün iletişimin yüzyüze, tüm verinin sadece insan emeği ile kaydedildiği zaman ve mekan bağımlı ortamda bugünkü gibi hızlı bir adaptasyon mümkün olur mu? Cevap net, kesinlikle hayır.

Salgın süreci insanlığı, değil mobil uygulamalar, yazılım ve internet; en temelde bir buçuk asır önce radyo dalgalarını keşfeden bilim insanlarına uzanan bir silsilede şükür edecek hale getirdi. İyi ki tüm bu teknolojik gelişmeler yaşanmış ve internet, mobil dünya bu kadar gelişmiş ki dünyanın büyük bir çoğunluğu bugün aylardır online olarak kriz yönetimi yapabiliyor. Bu noktada insan geleceği düşünüyor. Bundan birkaç ay önce ne işe yaradığını veya gerçekten faydalı olup olmadığını tartıştığımız teknolojiler bugün hayat kurtarıyor. Applogist ekibi olarak, bilişim ve teknoloji dünyasına, yazılım alanında ürettiklerimizle katkı sağlayan bizler, geleceğin teknolojilerine dair öngörülerimizi, son bir aydaki veriler ve teknoloji devlerinden bazı haberlerle sizin için derledik.

Konum Bazlı Uygulamalar ve Verinin Gücü

Salgın Günlerinde “Dev” İşbirliği – Apple ve Google Temas İzleme Teknolojisi için bir araya geldi. Ülkelerin sağlık bakanlıkları ve yetkili birimleri ile birlikte COVID19 pandemisi hakkında bilgi ve iletişim konusunda geliştirilen mobil uygulamalarla hizmet veren teknoloji devleri bu çalışmaları daha da ileri taşımak amacıyla temas izlemeye yardımcı olacak API’lar (uygulama programlama arayüzleri) ve işletim sistemi düzeyinde teknolojiler içeren kapsamlı bir ortak çözüme imza atmaya hazırlanıyor.

Mobil Uygulamalar

2020’nin ilk çeyreğinde uygulama mağazalarında yapılan harcama koronavirüsün de etkisiyle %20 oranında artış göstererek 23,4 milyar dolara ulaştı  Üç aylık bazda da yüzde 30’dan fazla artış gözlemlendi. Google Play’de oyun indirme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak yaklaşık 10 milyar olarak gerçekleşti ve iOS’ta ilk çeyrekte yüzde 25 artarak 3 milyarın üzerine çıktı.

Neden? Çünkü alışveriş, lojistik, iletişim gibi temel ihtiyaçlarımızın neredeyse tamamını mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Hayatın tamamen online olduğu bugünlerde, mobilitenin ve kullanıcı dostu deneyimin önemi bir kez daha anlaşıldı.

Robot Teknolojileri

Robot teknolojileri ile özellikle teslimat alanında Amazon’un teslimat robotu Scout, Yandex’in teslimat robotu Yandex.Rover örnekleri ile tanışmıştık. Fiziksel temasın son derece riskli olduğu bu günlerde, bu teknolojinin önemi anlaşılmakla beraber Çin’den gelen bir haber, robot teknolojisine ilgiyi biraz daha artırdı. Virüsün merkez üssü Çin’de 5G donanıma sahip robotlar yüz tanıma, ateş kontrolü ve teslimat için kullanılacak.

Bulut Teknolojileri

Dijital dönüşümün ve verilerin dijital altyapılara, bulut sistemlerine taşınmasının önemi pandemi süreciyle bir kez daha ortaya çıktı. Pek çok kurumun bu konuda yatırımlarını artırdığı bulut sağlayıcılarının satış rakamlarından da gözlemleniyor. Öte yandan verinin yükselişi 2019 sonu itibari ile hali hazırda başlamıştı.  Veri merkezi kapasitesini artıran Amazon ve Microsoft ile sektörde geçen seneye göre daha fazla yatırım yapıldı.

Uzaktan çalışma ve bu nedenle kullanımı artan uygulamalar nedeniyle altyapıyı güçlendirmek de amaçlanıyor. IBM uzaktan çalışma, otomasyon, yeni uygulamalar gibi araçlara yatırım yapan müşterileri ile hibrit modelleri denediklerini belirtirken, sadece Microsoft Teams’in, günlük kullanıcı sayısının 11 – 18 Mart arasında 32 milyondan 44 milyona çıktığını açıklandı.

Drone Teknolojileri

Google’ın çatı şirketi olan Alphabet’in drone ile teslimat servisi olan Project Wing, koronavirüs sayesinde aldığı siparişleri iki katına çıkardı. Salgın nedeniyle insanların evlerinde olduğu bu dönemde ABD ve Avustralya’daki siparişlerini iki katına çıkaran Wing, son iki haftada binin üzerinde teslimat gerçekleştirdi.

Otonom Araçlar

Sürücüsüz – otonom- araçların kullanımı son yıllarda sıkça tartışılıyordu. Salgın sürecinde ezberler bozuldu.  ABD ve Çin’de kullanılmaya başlanan sürücüsüz araçlar yeniden otomotiv gündeminin ilk sırasına oturdu. İleri seviye otonom araçların fiziksel mesafenin korunduğu bu günler için gerekli olduğu, koronavirüs salgınına karşı etkili bir çözüm sunduğu ortaya çıktı. Mobilite şirketi Beep, ABD’nin Florida Eyaleti’nde koronavirüs testlerini otonom araçlarla hastanelere ulaştırmaya başladı. Arizona’da ise Nuro isimli bir Start-Up otonom araçlarla ürün teslimatı yapıyor. Çin’de başka şirketler de otonom araçlarla kurye hizmeti veya kargo taşımacılığına hazırlanıyor.

3 Boyutlu Yazıcı Teknolojileri

3D printer üzerine AR-GE yapan ve kuluçka merkezlerinde yer alan pek çok genç girişim, salgın süreci başladığından bu yana ülkemizde maske üretimi, koruyucu başlık üretimi konusunda yaptıkları girişimler ile hem sosyal sorumluluk hem de teknoloji anlamında büyük bir adım attı. Geleceğin teknolojileri arasında ilgi çekici bir noktada duran üç boyutlu yazıcılara yönelik yatırımların pandemi sonrasında artacağı öngörülüyor.

Online Platformlar

Eğitimler, etkinlik ve sosyal iletişim, artık tamamen online! Bu bağlamda video konferans uygulamalarının, çevrimiçi oyunların ve deneyim platformlarının indirilme ve kullanım sayıları rekor kırıyor. Bu süreçte IBM, ücretsiz dijital eğitim platformu Open P-Tech’i Türkiye’deki kullanıcılarına açtı. Open P-TECH, gençleri teknolojinin yanı sıra özgeçmiş yazma gibi profesyonel beceriler konusunda da bilgilendiriyor.

 

Öte yandan WhatsApp 8 kişiye kadar video görüşmeleri yapılmasına izin vererek görüntülü görüşme pazarından daha büyük bir pay almaya hazırlanıyor. Ortak izleme, dinleme, okuma uygulamaları – Netflix Party gibi – dijital içerik platformları da geleceğin yükselen yıldızları arasında şimdiden isimlerini yazdırdı.