Skip links

Mobil Uygulamaların Performans Analizi Nasıl Yapılır?

İngilizce bir kelime olan mobile, Türkçedeki karşılığı “mobil” kelimesidir. Mobil; taşınabilir, hareketli herhangi bir şey anlamına gelir. Mobil telefon; herhangi bir yere kabloyla bağlı olmayan, taşınabilir durumda olan kablosuz telefondur. Uygulama ise; insanların ihtiyacı doğrultusunda belli konulara hitap eden, insanların ihtiyacını karşılamayı amaçlayan çeşitli yazılımlardır. Bu kavramların birleşiminden oluşan çeşitli teknolojik aletler için hazırlanmış olan yazılımlara ise mobil uygulama (mobile uygulama) denir.

Mobile uygulamaları kullanmak için genellikle kişinin kullandığı teknolojik aletin hangi mobil mağaza ile işbirliği içindeyse o mağazadan uygulamayı indirmesi gerekir. Mobile uygulamalar üç gruba ayrılır.

  1. Native Mobile Uygulama

Mobile uygulamaların işletim sisteminin; cihaz ve yazılıma göre belirlenen çalışma stiline uygun bir şekilde kurulumu yapılır. Eğer belli olan sistem, cihaz ya da yazılımı olan teknolojik alet dışında başka bir alette kullanmak isterseniz o uygulama çalışmaz. Bu mobile uygulamalara “Yerel Uygulamalar” da denmektedir.

  1. Web Tabanlı Mobile Uygulama

HTTP (Ortak kullanıma açık ve bir bağlantıdan dağıtılan iletişim protokolü) sistemi kullanılarak ağ bağlantısı üzerinden erişim sağlayan uygulamalara denir. Kullandığınız cihazın depolama alanından yemez. İnternet tarayıcısı yardımıyla çalıştırabilirsiniz.

  1. Hibrit Mobile Uygulama

Mobile uygulamanın tek bir kod kullanılarak yazılması sonucu, tüm cihaz platformlarında kullanıma uygun olmasıdır. Android, (Google tarafından geliştirilen, Linux işletim sistemi çekirdeği kullanan açık kodlu sistem) iOS ( Apple tarafından geliştirilen kapalı kodlu sistem) ve Windows ( Microsoft tarafından geliştirilen iletişim sistemi) destekli cihazlarda, mobile uygulama çalışabilir durumdadır. Hibrit mobile uygulamalar çeşitli web teknolojileri kullanılarak yazılır.

Performans Analizi

Performans; herhangi bir durumun, ürünün önceden belirlenen ve istenilen durumların gerçekleştirip gerçekleştirmediğini, elde edilen sonuçların amaca uygunluğu test edilmesi şeklinde tanımlanabilir. Analiz, herhangi bir durumu ya da maddeyi istenilen parçalara ayırarak bu parçalar arasındaki ilişkiyi inceleme sonucunda bir bütüne, fikre ulaşma aşamasıdır. Performans analizi ise bu iki kavramı kapsar. Ürünün herhangi bir durumda nasıl tepki verdiğini parçalara ayırarak inceler. Bu inceleme sonucundan performansı analiz ederek, oluşabilecek olumsuz durumları önceden önlemeye çalışır ya da o an gerçekleşen olumsuz durumlara anında müdahale ederek durumu iyileştirir. “Performans analizi nedir?” sorusu kısaca böyle tanımlanabilir.

Mobil Uygulama Analizi

Mobil analiz; geliştirilen mobil cihazın kullanıma uygunluğu, kullanım sırasında oluşabilecek olumsuz durumların belirlenmesi, test edilmesidir. Uygulama analizi, geliştirilen uygulamanın test edilip kullanılabilirliği hakkında bilgi sahibi olmaktır. Mobil uygulama analizi ise geliştirilen uygulamanın (üçe ayrılan mobil uygulamaların hepsini kapsamaktadır) kullanıcıların mobil uygulamada gerçekleştirdiği her eylemi incelemektir. İncelenen her hareketin uygulama için ne anlama geldiğini rapor etmesidir. Mobil uygulama analizi yapılması büyük avantaj sağlar. Mobil uygulamanızı kaç kişi kullanmış, kullanan kişi uygulamada ne kadar vakit geçirmiş, uygulamayı sürekli mi kullanmış, uygulamanın en çok hangi bölümü kullanılmış, uygulamada en az kullanılan bölüm hangisi ya da uygulamada istenilen performansı hangi kısım veremiyor gibi çeşitli sorulara bu analizler sayesinde cevap bulabilirsiniz. Uygulamanızın gelişimi, daha çok kişiye hitap etmesi, kullanan kişilerin daha iyi verim alması için mobil uygulama analizi şarttır. Analizler sayesinde uygulamanızın kalitesini arttırmış olursunuz.

Mobil Uygulama Performans Testi

Hangi kategoriye hitap ediyorsanız edin geliştirmiş olduğunuz mobile uygulamanın eksiksiz ve istenilen şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için geliştirilmiş birtakım test aşamasıdır. Testler sayesinde performans analizi yaparak uygulamanın gelişmemiş kısmını daha iyi bir konuma getirirsiniz. Kullanıcının isteğinin ne yönde olduğunu ya da uygulama da kullanıcı tarafından istenmeyen özellikleri tespit ederek mobile uygulamanızı daha da geliştirebilirsiniz. Bu durumlar bazen sizin masraf yapmanıza neden olabilir. Fakat ileriye dönük düşünürseniz, her yönden geliştirilmiş bir uygulama kullanıcılar tarafından daha çok rağbet görür.

Mobil Uygulamaların Performans Analizi Nasıl Yapılır?

Günümüzde “Performans analizi nasıl yapılır?” sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde hayatın her anında teknolojik araçlar kullanıyoruz. En çok kullanılan aletlerin başından gelen akıllı telefonlar, insanların güncel işlerinde en büyük yardımcısı olmuştur. Akıllı telefona indirilen herhangi bir mobile uygulama ile bir işinizi en kısa sürede halledebilirsiniz. Bu size zaman ve nakit kazandırır. Uygulamalar sadece ticari amaçla ya da insanların günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış değildirler. Eğlenceli vakit geçirmek için de çeşitli mobile uygulamalar kullanabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her konuya dair bir uygulama tasarlanmıştır. Geliştirilen uygulamanız, daha çok kişiye ulaşmanızı sağlar. Mobil uygulama performans analizi yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar vardır.

  1. Google Analytics

Google’ın, Urchin şirketini bünyesine kattıktan sonra geliştirdiği ücretsiz performans analiz test servisidir. Arayüzü oldukça kullanışlı olan bu servis ile hedef kitlenizi genişletebilirsiniz.

  1. Firebase

Google’ın geliştirmiş olduğu bu platformu hem Android hem de iOS uygulamalarını geliştirmek için başlangıç aşamasında ücretsiz kurulumunu sağlayabilirsiniz.

  1. Adjust

Daha önce “Adeven” ismiyle bilinen Adjust uygulaması ile geliştirdiğiniz mobil uygulamanın reklam durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Mobil mağazalardaki; sıralamanızı, puanlamanızı, değerlendirmenizi grafik yardımıyla isterseniz saatlik olarak öğrenebilirsiniz. Size sunacağı çözümleri kullanarak bulunan sorunu çözebilirsiniz.

  1. App Annie

 Mobil mağazalarda milyonlarca uygulama bulunmaktadır. Uygulamanızı diğer uygulamalarla karşılaştırmanıza yarayacak bu uygulama ile rakipleriniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bunlar gibi çeşitli uygulamalar kullanarak mobil uygulama performans analizi yapabilirsiniz.