Skip links
flutter

Kurumsal Mobil Uygulamalar için Flutter Neler Sunar?

Flutter, 2017 yılında uygulama geliştiricilerinin kullanımına sunulan web, mobil ve masaüstü uygulamalar yazmanız için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir frameworktür. Flutter nedir sorusunun ardından kimler tarafından kullanıldığı merak konusu olur. Kullanımı son derece basit olarak ayarlanan bu dil, son yıllarda birçok yazılımcının gözdesi haline gelmiştir. Android Studio Editör programına Flutter kütüphanelerini indirerek hızlıca keşfetmeye başlamanız mümkündür. Günümüzde mobil uygulamalar Android ve iOS işletim sistemlerinde çalışacak şekilde tasarlanır. Bu iki işletim sistemi, birbirinden farklı yapılara sahiptir. Bu nedenle, uygulama geliştiriciler genellikle iOS uygulamalarını Swift üzerinden geliştirirken Android uygulamaları ise genellikle farklı kütüphaneler kullanılarak geliştirir. Flutter’ın yaygınlaşması ile birlikte bu gereksinimin büyük ölçüde ortadan kalktığı görülür.

Flutter yazılım dili aynı kodlar üzerinden her iki işletim sisteminde de çalışabilecek uygulamalar üretmeyi sağlar. Bu sayede, birçok editör programı ve  kütüphaneler kullanmak ve öğrenmek zahmeti ortadan kalkmış olur. Bu sebeple, son zamanlarda uygulama geliştiricisinin mobil uygulamalarını Flutter kullanımı ile yazmaya başladığı görülür. Günümüzde bir çok uygulama geliştiricisi Flutter developer olarak iş yapmaktadır. Hızlıca piyasaya çıkma kaygısı olan yazılım sektöründe birçok alternatif model oluştuğu göz önüne alındığında aynı uygulamayı iki kere yazmak yerine tek seferde tüm işletim sistemlerinde çalışabilir hale getirmek büyük bir avantaj olarak karşınıza çıkar. Tüm bu avantajların kurumsal mobil uygulamalar için de geçerli olduğu bilinmelidir.

Birçok Plugine Sahip Olmasıyla Avantaj Sağlayan Flutter

Her software developer kısayolları kullanmak ister. Uzun kod blokları ile çalışmak hem mobil uygulamanın kalitesini düşürür hem de developerların zaman kaybetmesine sebep olur. Flutter, açık kaynaklı olduğu için birçok kişi kısa yolların keşfini gerçekleştirip plugin olarak kütüphaneye katkıda bulunmuştur. Bu sayede, ücretsiz olarak indirilen bu pluginler birçok uzun işinizi kısa bir sürede halletmenizi sağlar. İnternet üzerinden aratarak yapmak istediklerinizin çözümünü hızlı bir şekilde pluginlerde bulabilirsiniz. Örneğin, bir fotoğraf dizaynı uygulamasında hazır pluginler kullanarak çok hızlı bir şekilde güzel ve şık bir uygulama geliştirebilirsiniz. Günümüzde insanlar için en önemli kavramlardan biri hızdır. Hız kavramı, developerlar tarafından çok daha büyük bir anlam arz eder. Rekabetin bu kadar fazla olduğu bir piyasada en önemli şeylerden biri özgün uygulamaların olabildiğince hızlı piyasaya çıkmasıdır. Çünkü aynı fikirlerin bir başka developer tarafından düşünülüp hayata geçirilme olasılığı bulunabilir. Pluginler, özellikle bu konuda faydalı bir deneyimi beraberinde getirir.

Birçok plug’ine sahip olmasıyla avantaj sağlayan Flutter yazılım dilinin beraberinde getirdiği bir diğer avantaj dilin yalınlığı olur. Genel olarak bir çok kütüphane üzerinden uygulamalar ve web siteleri yapmış olanlar çok fazla etiketin ne işe yaradığını öğrenmek zorunda kalır. Flutter, ana hatları ile beraber çok az etiketle bir sürü iş yapmanızı sağlar. Yalın dili sayesinde öğrenmesi çok kolay olan bir yazılım dilidir. Yazılım dilleri hakkında hiçbir fikri olmayanların bile hızlıca öğrenebileceği şekilde oluşturulmuştur. Ayrıca avantajları sebebiyle bu dili kullanmak isteyen fakat hiç bilmeyen Flutter developer ve diğer geliştiricilerin bile öğrenmelerinin ortalama bir hafta sürdüğü bilir.

Mobil Uygulama Geliştirirken Neden Flutter Kullanılmalıdır?

Flutter uygulamaları farklı nedenlerden dolayı tercih edilir. Flutter kurulumu ve öğrenilmesi ile oldukça kolay bir yazılımdır. Bu nedenle, birçok uygulama geliştirici tarafından sıklıkla kullanılır. Geniş paket içeriği ve ayrıntılı dokümantasyon özelliği ile de dikkat çeken bu yazılım, uygulama geliştirirken zamanınız kısıtlı ise doğru bir seçim olur. Zamandan tasarruf etmenizi sağlayarak sizleri memnun edecek bir performans sergiler. Geniş widget yelpazesiyle kullanıcılara ihtiyaçları olan ögeleri ve şık görünümleri sunan Flutter, görselleştirmeye katkıda bulunur. İşletmelerin kurumsal mobil uygulama oluşturmaları için ideal bir seçenek haline gelmeyi başaran Flutter, her geçen gün büyüyen kütüphane paketiyle beğenileri kazanır.

Modern bir framework olan Flutter, mobil uygulama geliştirmeyi de pratik bir hale dönüştürür. Kurumsal mobil uygulama oluşturmak için de sıklıkla tercih edilmeye başlanan Flutter ui design açısından da önem arz eder. Hot-Reload özelliğine sahip olması sayesinde kod üzerinde yapılan değişiklikleri senkronize bir şekilde mobil uygulama üzerinde görebilmenize imkan tanır. Yazılım geliştirme sürecini hızlandırarak üretkenliği artırmaya yarayan Flutter, girişimciler için de ideal bir seçenek olur. Farklı işletim sistemleri için ek bir maliyet ve efor gerektirmeden uygulama geliştirilmesini sağlar. Birçok aracı kullanıma sunarak bu araçları özelleştirip kullanışlı uygulamakta geliştirmeye de yardımcı olur.

Flutter ile Yapılan Uygulamalar Nelerdir?

Sadece kod tabanını kullanarak yerel uygulama geliştirme hayalinizi gerçeğe dönüştüren Flutter, açık kaynak kodlu bir araç olarak bilinir. Hem Android hem iOS işletim sistemleri için mobil uygulama geliştirilmesini sağlayan Flutter ile yapılan uygulamalar merak konusudur. Bu uygulamalar içerisinde ön plana çıkanlar şunlardır:

  •   Google Ads
  •   Google Assistant
  •   Reflectly
  •   Xianyu
  •   Groupon
  •   eBay motorları
  •   Tencent
  •   Hamilton Musical
  •   Philips Hue
  •   New York Times
  •   Birch Finance

Google mobil uygulamalarının birçoğunun Flutter ile geliştirildiği görülür. Oyuncular için akış platformu olan Google Stadia da bu uygulamalara dahildir. Birçok kurumun mobil uygulamalarını geliştirirken tercih ettiği bu framework, etkileşimli uygulamalar için başarılı sonuçları beraberinde getirir.