Skip links

Kullanıcı Deneyimi Neden Önemli?

Bir web sitesi ya da mobil uygulama için yatırım yapıyorsanız, kullanıcıların burada uzun zaman geçirmesini, hedeflediğiniz adımları hızlıca gerçekleştirmesini ve bu etkileşimin sürdürülebilir olmasını istersiniz. İster bilgi aktarın ister ürün ya da hizmet satmayı hedefleyin, kullanıcıyı kullanımı kolay ve doğru yönlendiren bir tasarımla karşılamıyorsanız, bu markanız için başarısızlık getirebilir.

Yeni bir ürün ya da hizmet oluştururken tüketicinin beklentisini öngörmeli ve bu beklentiyi karşılamak için ilk adımı tasarımla atmalısınız. Kullanıcıların doğal eğilimlerini öngören senaryolara göre, uygulamanızı olabildiğince yalın ve net bir akışta tasarlamalısınız.

Unutmayın, Kullanıcı Deneyimi (User Experience) ya da kısa adı ile UX, rekabetin gittikçe sertleştiği dijital pazarlama dünyasında markanızın algısına doğrudan şekil veren faktörlerden biridir. Aynı zamanda kullanıcı memnuniyeti ve uzun süreli değer yaratmanın anahtarıdır.

 

Nasıl Yapılır?

UX, kullanıcı merkezli bir disiplindir. Bir UX tasarımcısının görevi uygulamanın ya da web sitesinin yaratıcı yanlarını müşteri için kullanışlı hale getirmektir. Bazen estetik olan ögeler bilgi akışı ve yönlendirme açısından doğru olmayabilir. Tamamen ilham veren bir görünüşe odaklanmak son kullanıcının ihtiyaçlarının gözden kaçmasına neden olabilir.

Bu nedenle tasarım aşamasında web sitesinin ya da uygulamanın kullanımının kolaylığını, ne kadar keyifli/zor olduğunu ve akışın kolaylığını test etmelisiniz. Amacınız kullanıcıya hem şık bir tasarım sunmak hem de kullanım kolaylığı sağlamak olmalıdır.

 

Doğru Bir UX Neden Önemlidir?

– Güvenilirlik: Karmaşık bir tasarım, kullanıcıyı itebilir. Bazı durumlarda bu durum sitenizin güvenilir olmadığını düşündürebilir ve kullanıcının satın alım yapmamak ya da ödeme bilgilerini vermek istememesine neden olabilir. Aynı zamanda kullanıcı mobil uygulamanızda ya da web sitenizde aradığını bulmakta zorlanıyorsa bir süre sonra aramaktan vazgeçip çıkış yapabilir.

– Kullanım Kolaylığı: Bir dijital kanalın başarısı birçok değişkene bağlı olsa da bilgilere kolay erişim bunlar arasında en büyük etkiye sahip unsurlardan biridir. Örneğin bir web sitesine gelen ziyaretçi, site içerisinde rahatça gezinebiliyor ve içerikle aktif bir şekilde etkileşime girebiliyorsa bu web sitesinde zaman geçirir, satın alma kararını daha hızlı verir

– Sürdürülebilirlik: Kullanıcıların markanız ile olan iletişimini uzun vadede canlı tutmak için kullanıcıların web siteniz ya da uygulamanızda uzun zaman geçirmesini ya da sık sık giriş yapmalarını sağlamanız gerekir. Örneğin araştırmalar bir web sitesinde ya da uygulamada geçirilen süre uzadıkça satın alma ve dönüşüm ihtimalinin arttığını gösteriyor. Web siteniz ya da uygulamanız üzerinden daha fazla kâr elde etmek için web siteniz ya da mobil uygulamanızın sürdürülebilir bir anlayış ile tasarlanması gerekiyor.

 

Kullanılan Teknikler Nelerdir?

Yukarıdaki maddelerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için yapılacak bir çok UX çalışması olabilir. Bunların hepsinden bahsetmek bu yazının konusunu aşıyor, bu sebeple sıklıkla uygulanmalarına rağmen hatalı uygulanabildiğini gördüğümüz iki kavramdan bahsedeceğiz;

– Kullanıcı Profili: Persona da denilen kullanıcılarınızın profilleri, yani davranış, ihtiyaç, istek, duygu ve alışkanlıklarına dayanan gruplamalar bir uygulama veya web sitesi tasarlarken çok önemlidir.
UX tasarımcıları genellikle bir ya da daha fazla hayali kullanıcı tasarlar. Bu kullanıcı profilleri markanın ortalama müşteri profilinin ihtiyaçları ve taleplerine uygun olarak oluşturulur. Her bir profilin kendi ihtiyaçları ve tercihleri vardır. Böylece ürün, web sitesi ya da uygulama farklı müşterilere hitap eder hale getirilir.

– Periyodik Testler: A/B test verisi oluşturmak ve farklı tasarımlara, grafiklere ve içerik etkileşimlerine ait dönüşüm oranlarını değerlendirmek kritiktir. Böylece veri oluşturmanın yanı sıra, kullanıcılar nerede, nasıl, hangi etkileşimleri yapıyor takip edebilir, dönüştürülmesi gereken aksaklıklar ile karmaşık bölümleri tespit edebilir ve kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.

 

Toparlamak gerekirse, son yıllarda Türkiye’de markalar kullanıcı deneyimini gittikçe daha da fazla önemsiyor ve bu alana yaptıkları yatırımları arttırıyor. Gittikçe daha çok şirket Amazon, Microsoft, Google gibi teknoloji devlerinin izinden giderek kullanıcı odaklı tasarımlar için uzman kadrolar oluşturuyor. Dolayısıyla rekabetin hızla arttığı günümüzde tasarım ve teknolojinin inceliklerini birleştiren kullanıcı deneyimi uygulamalarının şirketler için kritikliği de artıyor.