Skip links

Yeni Başlayanlar İçin App Yazılım Geliştirmede Temel Kurallar

Günümüz dijital dünyasında mobil uygulama yazılım geliştirmek oldukça önemli bir konumdadır. Yazılım uygulamaları geliştirirken bazı kurallara dikkat etmek de gerekir. Bu kurallar kısaca aşağıda anlatılmıştır:

  • Kullanıcı ihtiyaçlarını analiz etmek: Uygulamanızı kullanacak kişilerin ihtiyaçlarını analiz ederek daha başarılı bir uygulama geliştirebilirsiniz. Kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemek için; bilgi toplama, ihtiyaçları saptama, öngörü ve değerlendirme ve ihtiyaç özellikleri adımlarını izlemeniz gerekir.
  • Mobil uygulama performansını optimize etmek: Kullanıcı analizini gerçekleştirdikten sonra farklı cihazlarda kullanıma odaklanarak geliştirme yapmalısınız. Hangi cihazlarda uygulamanızın kullanılmasını istediğinizi veya farklı cihazlarda kullanılabilir olmasını sağlamak için optimize etmelisiniz.
  • Kullanıcı dostu arayüz tasarımı: Mobil uygulamanın tasarımı, kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Esnek ızgara tabanlı düzen, esnek ortam ve medya sorguları ile kullanıcı dostu bir tasarım yapabilirsiniz.
  • İşlevsel ve yaratıcı: Bu iki unsur arasında dengeyi yakalamalısınız. Mobil uygulamanızı tüm işlevleri, kullanılabilirliğe katkı sağlamalıdır.
  • Kullanılabilirlik testi: Geliştirdiğiniz mobil uygulamanın tüm eksikliklerini tespit etmek ve kullanılabilirliği artırmak için test etmelisiniz.

Mobil yazılım geliştirme konusunda yeniyseniz, yukarıdaki kuralları dikkate almalısınız. Bu sayede daha başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz.

Uygulama Yazılım Geliştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akıllı cihazların kullanımı arttıkça uygulama geliştirme nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilmeye başlamıştır. Mobil uygulamalar, cihazların kullanımını kolaylaştırmaktadır. Ancak her mobil uygulama aynı başarıyı yakalayamaz. Çünkü kullanıcı kitlesi, hitap ettiği ihtiyaçlar gibi özellikler oldukça önemlidir. Bu yüzden uygulama yazılımı geliştirirken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Örneğin; en önemli detaylardan biri uygulama arayüzünün mümkün olduğunca sade ve basit olmasıdır. Mobil cihazlar, karmaşık yapıya sahip uygulama yazılımlarını çalıştırırken bilgisayarlar kadar başarılı olamayabiliyor. Ayrıca uygulamanın kullanılacağı alana göre farklı kolaylıklar sunması da kısa süre içinde geniş kir kitleye ulaşmasını sağlar. 

Bir mobil uygulama yazılımı geliştirirken geçişlerin kolay yapılabilmesine ve tüm özelliklerin yeterince anlaşılır olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu anlamda açık ve sade tasarımlara sahip simgeleri kullanmanız gerekir. Uygulama içeriğine göre farklı görsellerle mobil uygulama tasarımınızı destekleyebilirsiniz. App yazılım geliştirme konusunda kuralları dikkate almalı ve oldukça hassas bir şekilde çalışmalısınız. Aksi takdirde uygulamanız yeterli kapasiteye ulaşamaz. 

Online Mobil Uygulama Geliştirme Programları Nelerdir?

Yazılım kodlarıyla mobil uygulama geliştirmenin yanı sıra kodsuz bir şekilde online olarak da bu işlemi yapmak mümkün. Yani mobil uygulama geliştirmek için yazılım bilgisine ihtiyacınız yok. Online mobil uygulama geliştirme için kullanabileceğiniz bazı programlar aşağıda verilmiştir:

  • Appery.io: Hem Android hem de IOS işletim sistemine sahip cihazlar için mobil uygulama geliştirmenizi sağlayan bulut tabanlı bir programdır. Bilgisayara herhangi bir yükleme veya indirme yapmaya gerek kalmadan hızlıca mobil uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.
  • Mobile Roadie: Herkesin kendi IOS ve Android uygulamasını geliştirmesini sağlayan bir programdır. Geliştirdiğiniz uygulamanızı önizlemenizi sağlar. Mobil uygulama geliştirme sürecinde size rehberlik eder.
  • TheAppBuilder: Bir şirket için veya özel olarak hazırlamak istediğiniz mobil uygulamalar için tercih edebilirsiniz. Bu programda uygulamaları yönetmek ve güncellemeniz oldukça kolaydır. Ayrıca güncellemeyi oldukça kısa süre içinde yayınlayabilirsiniz.
  • Good Barber: Hem web uygulamaları hem de iPhone ve Android uygulamaları için bu programı kullanabilirsiniz. Geliştirdiğiniz uygulamayı tamamen bu program üzerinden kontrol edebilirsiniz; hem de tek bir kod bile yazmadan. Oldukça fazla sayıda tasarım şablonu sunar ve bunlar özelleştirilebilir.
  • Appy Pie: Programlama konusunda bilgi sahibi değilseniz, bu program mobil uygulama geliştirmenize oldukça yardım eder. Bulut tabanlı olduğundan bilgisayarınıza herhangi bir şey indirmenize gerek yoktur. Çevrimiçi olarak anında mobil uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.
  • AppMachine: Hem IOS hem de Android cihazlar için profesyonel mobil uygulamalar geliştirmek için kullanabileceğiniz yerel bir programdır. Sürükle bırak arayüzü sayesinde oldukça kolay bir kullanım imkanı sunar.
  • GameSalad: Oyun mobil uygulamaları geliştirmek için kullanabileceğiniz, sürükle bırak arayüzüne sahip bir platformdur. Herhangi bir programlama bilgisi gerektirmez ve hiç kod yazmadan oyun uygulamaları geliştirmenizi sağlar.

Yukarıda sayılanların dışında uygulama yazılım programları oldukça fazla sayıdadır. Bunlar arasından geliştireceğiniz uygulamaya, kullanım konforunuza ve ihtiyaçlarınıza hitap edeni tercih edebilirsiniz.

App Yazılım Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Mobil uygulama geliştirme oldukça pahalı gibi görünse de farklı ihtiyaçlara hitap eden uygulamaları oldukça uygun fiyatlara yazdırmak mümkün. Eğer firma daha önceden benzer bir uygulama geliştirdiyse, fiyatlar daha düşük olur. Ayrıca app yazılım fiyatları pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Örneğin; uygulamanın hangi işletim sistemleri ve platformlarda çalışacağı fiyat açısından oldukça önemlidir. IOS ve Android en sık kullanılan işletim sistemleridir. Bu işletim sistemlerinde kullanılan 3 farklı yazılım dili kullanılır. Kullanılan yazılım dili tüm süreci etkiler. Örneğin; geliştirme yöntemi ve zaman oldukça değişkendir. Bu yüzde fiyatlar da değişiklik görülür. Uygulamanın native, hybrid veya webview olmasına bağlı olarak da farklı fiyatlar söz konusudur. Çünkü bu çeşitler uygulamanın nerelerde kullanılacağını belirler.

Mobil uygulamanın içeriği de fiyatları belirleyen unsurlar arasında sayılır. Örneğin; sosyal medya uygulamaları ile eğitim uygulamaları farklı fiyatlara sahiptir. Uygulama içinde hangi bileşenlerin kullanıldığına bağlı olarak da fiyatlar da değişiklik görülür. App yazılım yaptırmak istiyorsanız, ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi belirleyerek yazılım geliştirme firmalarına iletmelisiniz. Bunlara göre firmalar daha net fiyat verebilir.