Skip links

En Sık Yapılan UI/UX Hataları Nelerdir?

UI NEDİR?

Açılımı “User Interface” olan UI, Türkçe “Kullanıcı Arayüzü” anlamına gelmektedir. Herhangi bir tasarımın dış görünüşünü yani arayüzünü kapsar. Web sitelerinin ya da mobil uygulamalarının kullanıcılar tarafından giriş sağlandığında, kullanımı kolay olup olmaması çok önemlidir. Kullanıcı siteye girince istediği bilgiye karışıklık yaşamadan ulaşmak ister. Arayüz burada devreye girerek kullanıcıya istediği bilgiye kolayca ulaşmasını sağlar. Bilgiyi dolandırmadan önüne seren web siteleri ya da mobil uygulamalar daha çok tercih edilmektedir. UI, aynı zamanda sitede veya mobil uygulamada kullanıcı gezerken önüne çıkan görselleri, videoları da kapsamaktadır. Sitede veya uygulamada gördüğünüz yazı stili, çizimler, sayfanın düzeni, sitede bulunan yönlendirme linkleri, grafikler ve buna benzer site üzerinde gördüğünüz her şey user interface’i (UI) kapsar.

Sadece elektronik araçlarda UI kavramı karşımıza çıkmaz. Üretilen her üründe kullanıcıya kullanım rahatlığı sağlanması için UI tasarımcıları, kullanımı basit arayüzler tasarlar. Ürünü alan kişi kullanımı kolay ürünler tercih eder. UI’nin kötü olması müşterinin o ürünü tercih etmemesine neden olur. Bu da firmayı zarara sokar.

UI TASARIM

UI tasarımcıları, tasarladıkları her üründe kullanıcının ilgisini çeken ve kullanırken zevk almasını sağlayan arayüzler tasarlar. Site tasarlanırken dikkat ettikleri en önemli durum kullanıcının siteye girince istediği bilgiye en iyi en hızlı şekilde ulaşmasını ve kullanıcının konforlu zaman geçirmesini sağlamaktır.

UI tasarımcılarının dikkat ettiği diğer bir konu da web sitesini veya uygulamayı ziyaret eden kişinin orada oldukça fazla zaman geçirmesidir. Kullanıcı ne kadar çok vakit geçirirse etkileşim o kadar iyi olur. Kullanıcının daha fazla vakit geçirmesi için UI’in oldukça iyi tasarlanmış olması lazım.

UX NEDİR?

Açılımı “User Experience” olan UX, Türkçe “Kullanıcı Deneyimi” anlamına gelmektedir. UX, UI kavramını da kapsar.  UI, tasarım kısmı ile ilgilenirken UX daha çok bu tasarımın; kullanıcıların kolay kullanıp kullanmadığına, arayüzün anlaşılır olup olmadığına, kullanan kişinin memnun kalıp kalmadığına, siteye giren kullanıcının ne kadar süre geçirip geçirmediğiyle ilgilenmektedir.

UX TASARIM

UX tasarım, site ya da uygulamanın kullanıcı ile arasındaki etkileşimi kapsamaktadır. Kullanıcının site hakkındaki geri dönüşü ile ilgilenir. Sitede daha az vakit geçiriyorsa, kullanıcı istediği bilgiye kolay ulaşamıyorsa, sitede kullanılan görseller, videolar, afişler, grafikler yetersiz veya kullanıcıya hitap etmiyorsa bunlar rahatsız ediyorsa, sitede bulunan yönlendirici butonlar yanlış yerde bulunuyorsa bunlar UX tasarımcıları sayesinde tespit edilir ve UI tasarımcılarıyla paylaşılarak kullanıcının daha rahat ve keyifli vakit geçirebileceği bir site düzenlemesine gidilir.

UI (USER İNTERFACE) VE UX (USER EXPERİENCE) FARKI

  • UI daha çok tasarımla ilgilenir. UX ise bu tasarımın etkileşimiyle ilgilenir.
  • UI’in işlevsellik sağlaması gerekir. UX ise bu işlevsellik ile kullanıcı arasındaki köprüyü inceler.
  • UI daha somut bir kavramken, UX daha soyuttur.
  • UI, kullanıcıya arayüz sunarken UX sunulan bu arayüzün kullanışlı olup olmadığını inceler.
  • UI’i sitenin düzeni ilgilendirirken UX’i daha çok insan ilgilendirir.
  • UX kullanıcı problemlerine çözüm arar.

EN SIK YAPILAN UI VE UX HATALARI

  1. UI HATALARI
  • UI tasarımcıları siteyi hazırlarken çok farklı yazı stilleri kullanmamalıdır. Farklı stiller kullanıcıların gözlerini yorabilir bu da kullanıcıların siteyi daha az tercih etmesine neden olur.
  • Sitede kullanılan renkler, grafikler, görseller, videolar, butonlar, linkler sitede verilen bilgiler ile orantılı olmalıdır. Birbiriyle alakasız bilgiler kullanıcının hevesini kaçırır.
  • Sitede kullanılan arka plan gözü yormamalıdır. Arka planda kullanıcıyı cezbeden, göz yormayan renkler tercih edilmelidir. Daha açık renkler her zaman işe yarar. Birbiriyle uyumlu renkler kullanabilirsiniz. Zıt veya çok koyu renkler insanın içini karartır.
  • Sitenin daha önemli olan özelliği; diğer bilgilere göre daha kolay ulaşılabilir olmalıdır. Eğer UI tasarımcıları en önemli ve kullanıcılar tarafından daha çok aranan bilgiyi diğer bilgilerle eşdeğer tasarıma sahip yaparsa, aranan bilgiye kolay ulaşılmaz.
  • Sitede yer alan bilgi için okunaklı ve kolay anlaşılır bir metin hazırlanmalıdır. Eğer anlaması güç ve karışık cümleler kurulursa, siteyi ziyaret eden kişi bu durumdan rahatsız olur. Başlıklara ve alt başlıklara dikkat edilmezse bilgi karışıklığı yaşanır.
  • UI tasarımcıları, web site veya mobil uygulama tasarlarken kullanacağı marka sembolüne dikkat etmesi gerekir. Eğer sitede kullandığı simgeler birbiri ile tutarlı olmazsa karışıklığa yol açar.
  • Site düzeniniz olmalıdır. Bir paragraf sola yaslı diğer paragraf ortada olursa bu göz yorar.
  • Kullanıcının siteye girişi için bir form gerekliyse ve bu form uzun olursa kullanıcı siteye girmekten vazgeçebilir. Onun için oldukça kısa ve net formlar tercih etmelisiniz.

 

  1. UX HATALARI
  • Bir sayfa içinde sitedeki bütün bilgileri bulundurmayınız.
  • Yanlış başlık kullanımı ya da başlıkla konunun alakasız olması, kullanıcının siteden çıkmasına neden olur.
  • UX tasarımcıları sitede görselden çok yazı olursa olumsuz dönüş almıştır. Yazıya boğan bir site yerine konuyla ilgili ilgi çekici görseller kullanmak, kullanıcıyı daha fazla sitede tutar.
  • Siteye girerken oldukça fazla özel bilgi istemek kullanıcının güvenini sarsar. Ne kadar az kişisel bilgi paylaşırsa o kadar güvenilir olduğunu düşünür.
  • Sitenin amacı belli olmazsa kullanıcı ne aradığını bilemez. Hangi kategoriye hitap ettiğiniz belli olmalıdır.