Skip links

Biz bakım hizmeti almasak olur mu?

Bu soruya ne diyebiliriz ki? Siz istedikten sonra tabii ki olur :) Ancak sürekli basari ve yüksek kalite için anahtar konulardan biri bakım hizmeti iken bu soruyu duymak bizleri gerçekten uzuyor. Bu sebeple bu yazımızda bir bakim hizmeti nedir, neden önemlidir, kaç çeşit bakim hizmeti alınabilir gibi konulardan bahsedeceğiz.

 

Başlayalım…

İlk önce bakim hizmeti nedir sorusunu cevaplayalım.

Bakim hizmeti, bir mobil uygulama geliştirmesi tamamlandığında, projenin teslim edildiği gibi sorunsuz çalışmaya devam etmesini sağlamak için alınan bir hizmettir.

“Nasıl yani, proje iyi yapılmışsa ben teslim aldıktan sonra ne olabilir ki?” diyor olabilirsiniz…

 

O zaman önce projenin iyi yapılmışsa kısmını açıklayalım;

Mobil uygulamanız geliştirilirken kaliteye etki eden unsurlardan bu yazida bahsetmiştik. Ancak mobil uygulamanızın geliştirmenin ardından nasıl test edildiği de kalitenin sürdürülebilirliği için önemli bir konu.

 

Mobil uygulamanızın test edilmesi, markete çıkıldıktan sonra yaşanması muhtemel sorunları ön görme ve bu sorunlara önlem alabilme amacını taşır;

  • İlk aşama olarak test senaryoları ile müşterilerinizin yaşaması muhtemel senaryoları tahmin ediyoruz
  • Bu senaryolar test ekibimiz tarafından proje üzerinde deneniyor
  • Hata çıkarsa gerekli düzeltmeler yapılır
  • Böylelikle uygulamanız gerçekten markete çıktığında ve müşteriniz planlanan senaryoya uygun davrandığında herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız.

 

Burada dikkatinizi çekmek istediğimiz bir nokta var;

Mobil uygulamanızın kullanılacağı onlarca telefon modeli, onlarca sürüm, onlarca koşul ve bunların kombinasyonları ile oluşan yüzlerce, binlerce olasılık vardır. Bu durumda ne uygulamayı geliştirenlerin ne testçilerin ne de projeye onay veren sizin bu kombinasyonları %100 test etme olanağınız yoktur. Bu da su demek; uygulamanız markete çıktıktan sonra öngörmenin imkânsız durumlar ya da hatalar ile karşılaşabilirsiniz.

 

Bu süreci ilk defa duyuyorsanız içinizi hemen karartmayın. Bir çok proje  ofisi bunun olacağını bilir ve bazıları da projeniz markete çıktıktan sonra bir sure daha size garanti sunmaya devam ederler. Yani proje geliştirmesi bitse de, bir süre daha uygulamanızı takip eder ve çıkan sorunları ücret almadan ya da çok düşük bir ücret karşılığı çözerler.

 

“Ben ajansıma sonsuz güveniyorum, benim uygulamam markete çıkınca hata almaz, o dedikleriniz benim başıma gelmez” diyorsanız da şunu söyleyelim;

 

İmkansızı başarıp, markete %100 tüm senaryoları denenmiş bir mobil uygulama çıkarsanız bile yolda karşılaşacağınız bir çok başka sorun da olacak.

 

Simdi bu sorunları biraz açıklayalım;

  • Sizden kaynaklı değişimler olabilir;

Diyelim ki uygulamanız ERP ya da CRM sisteminize bağlı çalışıyor ve siz web servislerde değişiklik yapacaksınız. Geliştirmenin mobil uygulamanızda soruna yol açmaması için uygulamanızı yapan kişilerinde bu süreçten haberdar olmaları gerekir. Böyle bir durum olduğunda bakim hizmeti anlaşmanız varsa değişiklikleriniz takip edilir, gerekiyorsa zamanında müdahale edilir ve hata alınırsa düzeltilir.

Diyelim ki bakim hizmeti almadınız ve yine de web servislerinde değişiklik yaptınız. Daha önce almadığınız hataları düzeltmek için de birilerinin bu hataları takip ve tespit etmesine ihtiyaç duyarsınız. Bu arada o kişilerin bir yeri düzeltirken başka bir yeri bozmamasını umarsınız.

 

“Yok ya ben değiştirmem hiç bir yeri” diyorsanız da deriz ki peki versiyon geçişlerini hiç duşundunuz mü? :)

 

  • Versiyon geçişleri düzeninizi alt üst edebilir;

iOS ya da Andorid, hiç fark etmez. İşletim sistemi güncellemesi geldi. Güncellemeden sonra mobil uygulamanızın sorunsuz çalışıp çalışmayacağının da test edilmesi gerekir ki versiyon geçişinden sonra bir sorun yaşanmasın. Yaşanırsa da hemen aksiyon alınsin. Bu hizmetlerin yapılması da bakim hizmetlerine dahildir.

Yani diyelim ki uygulamanızın bir sayfasının altında facebook login butonu var. Facebook ya da iOS tarafında bir güncelleme yapıldı ve sizin bu özelliğiniz bir anda çalışmamaya başladı. Bunun düzeltmek bakim hizmeti kapsamındadır.

 

  • Düzenli monitoring yapılması müşteri şikayetlerini oluşmadan önler;

Şimdiye kadar anlatılanlar sadece sizin gördükleriniz ve müşteriden şikâyet aldığınızda haberdar olduğunuz hatalar. Ancak bir de monitoring hizmetinden bahsetmek gerekir.

Monitoringi, gün sonunda müşterinizi rahatsız eden, ancak belki sizin görmediğiniz, söylenmese asla fark etmeyebileceğiniz hataların dahi tespit edilmesi için sürekli izleme yapmak olarak tanımlayabiliriz. Bakım hizmetlerine genelde dahil olan monitoring, sorunun size gelmeden ya da belki müşteri bile fark etmeden çözülmesini amaçlar.

 

Kısaca,

Aslında mobil uygulamanız markete çıktıktan ve garanti sureniz de bittikten sonra birinin sizin projenizin size teslim edildiği sekli ile çalıştığından emin olmak için atacağı her adım, en basit anlamda bakim hizmetleri kapsamındadır. Buna yukarıda anlattığımız gibi hata tespit etmek ya da hata çözmenin yanında bilgi istemeniz de yani “ya benim uygulamam fazla mı şarj yiyor?” diye mail atmanız ya da “bizim çocuklar web serviste bir şeyler değiştireceklermiş, size bir telefon etseler de bir konuşsanız” demeniz de dahildir.

 

Bu yüzden uygulamanın geliştirmesi bittikten sonra rahat bir hata yönetimi yürütebilmek için kesinlikle bakim hizmeti almanızı tavsiye ediyoruz.

 

“Peki bakım hizmeti önemliymiş, alalım ama nasıl?” diyorsanız ihtiyacınıza ve bütçenize göre şekillenen yöntemler var. Burada her mobil uygulama ofisinin farklı yöntemleri olabilir, ancak biz kendi uyguladığımız ve her iki taraf için de en verimlisi olduğuna inandığımız yöntemlerden bahsedelim.

 

Bakim hizmeti çeşitleri;

  • 7/24 Bakim:

Aldığınız bakim hizmetleri içerisinde en geniş kapsamlı olanıdır.

Hatalar sürekli izlenir, rastlandığı an çözülme çalışması baslar. Bu durumda bir hataya müdahale etmek için beklemek zorunda kalmazsınız.

Bu yöntemi en çok 7/24 kullanılan programlar, sosyal medyalar, canlı yayın sistemleri,  satış yapılan mobil uygulamalar ve operasyonel uygulamalar gibi hatanın beklemesini kaldıramayacak firmalar tercih eder. Haliyle en yüksek fiyatlı bakım hizmeti modelidir.

  • 9-6 Bakim :

Arka tarafta sürekli olarak hatayı tarayan bir sistem vardır. Yani 7/24 hata tespiti yapılır. Ancak hatanın düzeltilmesi mesai saatleri içinde olur.

Sürekli olarak monitoring yapıldığı için sorun gece yarısı da tespit edilebilir ancak çözüm için mesainin başlamasını beklemeniz gerekir. Bu sistem ile bütçenizde belirli sınırlar içerisinde kalırsınız.

Ek olarak, bakım hizmetinde monitoring yaptırmak istemezseniz, yararlanabileceğiniz bir model daha önerebiliriz.

  • Adam/saat üzerinden bütçeleme:

Bu yöntemde sürekli bir hata takibi yapılmaz. Hatayı ancak kullanıcınız şikayet ettiğinde fark edersiniz. Ardından şikayeti çözecek bir bakim hizmeti talebi ile uygulamayı geliştiren ekibe gidersiniz. Ekip de size alınan hataya bağlı olarak bir adam/saat bütçesi çıkartır. Bu durumda daha düşük bir bütçe ile bakim hizmeti almış olursunuz.

 

Ancak;

Bakim hizmeti verecek ekibin de kaç kişi olurlarsa olsunlar işgücü bakımından sinirli bir kaynağı vardır ve sizin bakim hizmetinizi bu ekibin ajandasına sokmaya çalışmanız gerekir. Diyelim ki aldığınız hata uygulamanız için oldukça hayati ancak bakim hizmeti talep ettiğiniz ekibin ajandası da tamamen dolu. Bu durumda ekip uygun hale gelinceye kadar beklemeniz gerekebilir.

Ayrıca monitoring almadığınız için hatadan ancak müşteri şikâyeti oluştuğunda haberiniz olur, müşteri fark etmeden hatayı bulup yok etme şanınız kalmaz.

 

Bu yazımızda sizlere dilimiz döndüğünce bakim hizmetinin önemini anlatmaya ve kiminle çalışırsanız çalişin ihtiyacınıza ve bütçenize göre bir bakim hizmeti alabileceğinizi anlatmaya çalıştık.

 

Kalite nasıl detaylarda gizli ise mobil uygulama söz konusu olduğunda da sürdürülebilir bir basari mobil uygulamanın sorunsuz çalışmasına, bu da büyük oranda bakim hizmetine bağlıdır. Mobil uygulamada hatadan korkmayın, hatayı zamanında giderecek bir bakım hizmetinizin olmamasından korkun :)

 

Güzel günler dileriz :)