Skip links

2022 Teknoloji Trendlerine Dair 5 Öngörü

Günümüzde teknoloji, insan hayatının merkezine konumlandırılmıştır. Güne başladığınız andan bitirdiğiniz zamana kadar çeşitli teknolojik aletlerle haşır neşir olursunuz. İster teknolojiye ayak uydurun ister uydurmayın çağa ayak uydurmak için gittikçe geliştirilen bu aletleri sürekli kullanmanız gerekiyor. Sizin hayatınızı daha da kolaylaştırmak için icat edilen ya da geliştirilmeye devam edilen ürünler her zaman kendini yeniler. Teknoloji dışında aklınıza gelebilecek her alanda belirli dönemlere belirli ürünler ifade eder. İnsanlar bir dönem bir ürüne yönelirken zaman geçtikçe başka bir ürün ortaya çıkar ve bu sefer de o kısma yönelirler. Bu olaya “trend” denir. Her şeyin trendi olduğu gibi teknolojinin de trendi vardır. Bir döneme hitap eden ürün diğer döneme hitap etmeyebilir. Bu artık günümüzde çok normal karşılanmaktadır. Teknolojik ürün denildiğinde aklınıza gelebilecek her ürün birkaç ay sonra bambaşka bir sürümüyle karşınıza çıkabilir. Bir şeyleri üretme hızı arttığı için kullanılan ürüne kısa bir zamanda baştan başa yeni özellikler eklenebilir. Hâl böyle olunca kısa zamanda da teknoloji trendleri değişiklik gösterebilir ki bu istenilen bir durumdur. 

Teknoloji Trendleri Nedir?

Her kategorinin belirli bir zamana hitap eden ürünleri vardır. Anın trendine uyarken gelecek sezon hangi ürün, parça ya da renk trend olacak insanlar merak eder. Günümüz teknoloji çağı olunca hâliyle en merak edilen ve karşınıza sık sık çıkan soru da “teknoloji trendleri nedir?” dir. Yaşam şartlarına uyum sağlamak artık dijitalleşmekten geçiyor. Dijital trendlere ayak uydurmanız yaşam kalitenizi arttıracaktır. Bir tıkla “hangi dönem ne trend olmuş” ya da “geleceğin teknoloji trendleri ne olur?” gibi bir sürü sorunun cevabına ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili araştırmacıların belirttiği en önemli şey aklınıza gelebilecek her şeyi dijital ortamda halledilmesini sağlamak. Alışveriş yapmak, insanı ihtiyaçlarınızı karşılamak, çalışmak, edindiğiniz hobileri gerçekleştirmek, eğitim, seyahat ve buna benzer her şey için geliştirilmiş ve halihazırda geliştirilmekte olan bir sürü uygulama piyasaya sürülmüştür. Amaçları; teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin sizin trendlere zorluk yaşamadan ayak uydurmanızı sağlamak. 

Yeni Teknoloji Trendleri

Eskiden insan gücüne dayanan alanlar şimdi makina gücüyle işlevini sürdürmektedir. İnsanların uzun bir zamanda gerçekleştireceği işlemleri robotlar, makineler kısa bir zamanda en iyi şekilde ortaya koymaya komutlandırılmıştır. En basitten en zora her ortamda yapay zekâ devreye girmiştir. Yeni teknoloji trendleri denilince akla gelen ilk şey kesinli30kle yapay zekâdır. Gününüzün her anında yapay zekâ ile çalışan programlar kullanırsınız. En basitinden bilmediğiniz bir yere gitmek için kullandığınız navigasyon uygulamaları buna en güzel örnektir. Yapay zekâ denince akla ilk gelen uygulamalar olur fakat son zamanlarda geliştirilen yapay zekâ robotları da dikkat çekmektedir. Çeşitli iş alanlarında kullanıma sunulmak üzere geliştirilen robotlarda büyük bir aşama kaydedilmiştir. Bunun dışında son zamanlarda en çok dikkat çeken teknoloji trendlerinden biri de sanal gerçekliktir. Gerçek ve kurgulanan şeyi birleştiren bu durumu sizde gerçek algısı oluşturacak şekilde algılamanızı sağlayacak bir tür yanılsama sistemidir. Her alanda karşınıza çıkan sanal gerçeklik en sevilen dijital trend olabilir. Son zamanda daha da gelişen ve artık yaşamın her anında karşınıza çıkacak olan dijital şirketler trendlerden bir diğeridir. Yaklaşık iki yıldır yaşanan salgın nedeniyle her şey dijital ortama taşındı ve taşınmaya devam ediyor. Hangi alanda olursa olsun daha fazla insana ulaşmak istiyorsanız firmanızın dijital ortamda bulunması gerekiyor. İnsanların size daha kolay ulaşması müşterilerinizi cezbeden en önemli özelliktir. 

2022 Teknoloji Trendlerine Dair 5 Öngörü

2021 yılının bitmesine aylar kala gözler 2022 teknoloji trendlerine çevrildi. Her alanın dijital ortama taşınması ile beraber ilgi dijital teknoloji trendlerine yöneldi. Kullanıcısından üreticisine kadar merak edilen teknoloji trendlerine dair çeşitli görüşler bulunmaktadır. Göze çarpan 5 önemli öngörü şunlardır;

1. Yapay Zekânın Yaygınlaşması 

Şuan bile trend olan bu durum 2022 ve daha sonrasında daha da yaygınlaşacaktır. Hayatınızın bir parçası hâline gelen aletler bir çeşit yapay zekâdır ve genele bakınca bilim insanlarının yapay zekâ konusunda ne kadar gelişeceğini görmek mümkündür. 

2. Sanal Gerçeklik

Eğlenceden tutunda aklınıza gelebilecek her alanda kullanılan bu yöntem daha da geliştirilerek önümüzdeki dönemlerde sıklıkla karşınıza çıkmaya devam edecektir. 

3. Dijital Şirketleşme

Dünya genelinde yaşanan pandemi döneminde şirketler insanlara daha kolay, hızlı ve hijyenik ulaşmaya çalışmıştır. Bu dönemde çoğu şirket dijital ortama geçerek bu alanda ticari amaç gütmeye devam etmiştir. Gelecek yılla beraber en dikkat çeken dijital trendlerinden biri de şirketlerin dijital ortama taşınmasıdır. İnsanların talebi bu yönde olunca şirketler de talebe göre değişiklik yapmak durumunda kalmıştır. Gelecek senenin en önemli öngörüsünden biri olan dijital şirketlerin yaygınlaşması talebi karşılamak için gittikçe artmaya devam edecektir. 

4. Home Office Sistemine Geçiş

Önceden de var olan evden çalışma sistemi insanların hayatına pandemi döneminin girmesiyle beraber daha da yaygınlaşmıştır. Hatta 2022 teknoloji trendlerinden biri olması öngörülüyor. İnsan gücüne ihtiyaç duyulan dönem gelişen teknolojiyle beraber son bulmuş ve geliştirilen sistemler, uygulamalar ve siteler sayesinde birçok insan evden çalışma imkânı bulmuştur.

5. Robotlar

Yapay zekâ kullanımının yaygınlaşması robot üretimini de arttırmıştır. 2022 teknoloji trendlerinden en dikkat çeken durum robotların çalışma alanlarının genişlemesi olacaktır. Robotlar, gelecek zamanlarda sık sık karşınıza çıkacaktır.