Skip links

2022 Dijital Dönüşüm Çözümleri

Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte toplumsal ve sektörel ihtiyaçların da değişkenlik gösterdiği görülür. Dijital teknolojiler eşliğinde değişen dünyanın ihtiyaçlarına çözüm bulunması ve iş akışlarının gelişmesi süreci; dijital dönüşüm olarak tanımlanır. Dijital dönüşüm nedir sorusunun ardından sıklıkla merak edilen bir diğer konu 2022 yılının dijital dönüşüm çözümlerinin neler olduğudur. 2022 yılındaki süreçte ihtiyaç duyulan sistemler ve akıllı ürünlerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılacağı gözler önüne serilir. Dijital dönüşüm hedefleri arasında öncelikli sektörlerde bu alanda deneyimsel eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması yer alır. Farkındalık çalışmalarının yürütülmesi de bu süreçteki önemli hedefler arasındadır. Dijital dönüşüm çözümleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlayan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndaki yol haritasını incelemek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

2022 Dijital Dönüşüm Yol Haritası

Öncelikli sektörlerdeki rekabet gücü ve üretkenliği artıracak dijital dönüşüm stratejisi 2022 yol haritasında karşınıza çıkar. 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan dijital dönüşüm yol haritası farklı alanlardaki hedefleri kapsar. Yol haritasında dikkat çeken ilk hedef; bu süreçte ihtiyaç duyulacak sistemler ve akıllı ürünlerin geliştirilmesinin ve kullanılmasının sağlanması olur. Dijital dönüşüm projeleri açısından önem arz eden bu hedef, etkili bir çözüm olarak da dikkat çeker. 2022 dijital dönüşüm yol haritasına eklenmiş olan bir diğer hedef yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi sayısının yediden on bire yükseltilecek olmasıdır. Ayrıca KOBİ’lerin dijitalleşme projelerini sayısının 1189’a çıkarılması ve akıllı dijital teknolojiler geliştiren KOBİ’lerin de desteklenmesi söz konusudur.

Dijital dönüşüm süreci içerisinde uygulanması planlanan bir diğer hedef öncelikli sektörler için endüstriyel bulut platformlarının oluşturulmasının desteklenmesidir. Endüstriyel bulut platformu pilot uygulamasının başlatılacağı belirtilir. İlk etap için otomotiv sektörünün  bu uygulama dahil olması planlanır. Endüstriyel bulut platformu, firmalara dijital altyapı ve hizmetlerinin merkezi olarak sunulur. İlk uygulamalar sonrasında elde edilecek tecrübeler doğrultusunda bu platformun diğer öncelikli sektörler için yaygınlaştırılması hedeflenir. Veri saklama ve işleme ihtiyaçlarını uygun maliyetler ile karşılamaya yardımcı olacak endüstriyel bulut platformu, 2022 dijital dönüşüm uygulamaları içerisinde ön plana çıkmayı başarır.

Ön Plana Çıkan Dijital Dönüşüm Örnekleri

İş hayatını kolaylaştıran ve geleceğin anahtarı olarak karşınıza çıkan dijitalleşme, birçok alanda beraberinde getirdiği faydalar ile dönüşümün kapılarını aralar. Ön plana çıkan dijital dönüşüm örnekleri arasında nesnelerin interneti dikkat çeker. IoT olarak da bilinen nesnelerin interneti; sensörler, artırılmış zeka teknolojileri, ağlar ve daha birçok teknoloji ile akıllı şehirler çağını kaçınılmaz kılar. GPS izleme cihazları, araçların gerçek zamanlı izlemesini mümkün kılarken beacon cihazları, turistlere konumlarına göre bildirimler iletilmesini sağlar. İnsanların acil durum uyarılarını tek bir düğme ile göndermelerini sağlayan IoT teknolojileri, yönetim ve güvenlik hizmetleri açısından da oldukça faydalı bir dönüşümü beraberinde getirir.

2022 dijital dönüşüm trendler arasında iş zekası önemli bir role sahiptir. Karar verme prosedürleri açısından etkili bir çözüm olan iş zekası, veri kaynaklarına bağlantı ve ölçeklendirmeyi de sağlar. Hem operasyonel hem de metrik analizle devlet Hizmetleri için çevrimiçi bir hizmet sunan iş zekası teknolojisinin yanı sıra robotik süreç otomasyonu da önemli dijital dönüşüm örnekleri arasındadır. Ajans verimliliği ve vatandaş hizmetlerini artırmayı amaçlayan robotik süreç otomasyonu, zaman alıcı ve zorlu görevleri üstlenir. Zamandan tasarruf edilmesini sağlayan robotik süreç otomasyonu teknolojileri, finans ve muhasebeden insan kaynaklarına birçok alanda kullanılabilir. 2022 yılında ön plana çıkacak bu teknolojiler, dijital dönüşüm aşamaları hakkında merak edilen konuları da beraberinde getirir.

2022 Dijitalleşme Yolculuğunda Dijital Dönüşüm Aşamaları

Teknoloji, insan ve iş süreçlerinde bütüncül bir dönüşümü gözler önüne seren dijital dönüşüm faydaları ile 2022 yılında da yenilikçi teknolojilerin hayata dahil olmasını sağlar. Dijitalleşme yolculuğundaki dönüşüm aşamaları arasında dijital performans ölçüm platformu, satın alma takip ekranları, iş zekası çözümleri, sipariş kontrol modülü ve tedarikçi iletişim platformu öne çıkar. Verilerin hızlı ve yanlışsız bir şekilde alınması bu aşamalarda önem arz eder. İşletmelerin iş süreçlerindeki verimliliği artırmaya yarayan bu aşamalar, insan hatasını da minimuma düşürür.

Dijital dönüşüm sayesinde elde edilebilecek birçok avantaj bulunur. Hedef kitleye daha iyi hitap edebilmek ve ticari büyüme sağlamanın yanı sıra operasyonel verimliliğinin artırılmasına da yardımcı olur. Rakiplerin önüne geçmeye, yeni çalışma yöntemleri geliştirmeye ve iş hayatında öne çıkmanıza imkan tanıyacak daha birçok avantajdan yararlanmanızın anahtarı olacak dijital dönüşüm ile geleceği şekillendirebilirsiniz.